Kertoimien ymmärtäminen on äärimmäisen tärkeää, jos haluat voittaa vedonlyönnistä rahaa. Oli pelivalintasi sitten pitkäveto, kiinteä tulosveto tai mikä tahansa kiinteillä kertoimilla varustettu vetotyyppi, teet päätöksesi vedon lyömisestä tai lyömättä jättämisestä kertoimien perusteella.
Vedonlyöntikertoimet ovat tuttuja kaikille vetoa joskus lyönneille. Monet ymmärtävät ne kuitenkin pelkästään voittosumman määrittävänä lukemana. Tämä pitää sinänsä paikkansa – kertoimen avullahan todella lasketaan, paljonko pelaaja vedostaan voittaa. Kertoimet ovat vedonlyönnissä kuitenkin hieman tätä monimutkaisempi juttu, sillä niiden avulla lasketaan muun muassa kohteen palautusprosentti, ja se onko veto pitkällä tähtäimellä voittava tai. Hyväkään veto kun ei ole vedonlyönnissä hyvä, mikäli siitä saatu kerroin ei vastaa voittokohteen todennäköisyyttä.
Kertoimet, odotusarvo ja todennäköisyydet vedonlyönnissä
Kertoimien avulla lasketaan siis vedonlyönnissä monia asioita, jotka määrittävät pelaajan menestyksen pidemmällä aikavälillä. Yksi tärkeimmistä vedonlyöntitermeistä tässä suhteessa on odotusarvo, joka tarkoittaa sananmukaisesti sitä arvoa, jonka odotat vedosta voittavasi. Jos odotusarvo on positiivinen, on veto kannattava – jos taas negatiivinen, ei vetoakaan kannata lyödä.
Odotusarvon laskemiseen ei vaadita suurta matemaattista lahjakkuuta, sillä kaava tämän arvon laskemiseen on todella simppeli. Ennen kuin voit laskea odotusarvoa, sinun on ensin määriteltävä, mikä on omasta mielestäsi tiety pelivalinnan toteutumistodennäköisyys prosenteissa ilmaistuna. Tämä prosenttiarvo on tietenkin oma subjektiivisesti analysoimasi arvo, joten sitä ei voi pitää absoluuttisena oikeana. Jos kuitenkin käytät hyödyksesi voimaluvut ja rankingit todennäköisyyksiä laskiessasi, voit osua usein melko lähelle.
Otetaan esimerkki odotusarvon laskemisesta tilanteessa, jossa sinun on arvattava, onko korttipakasta nostettava kortti punainen vai musta (jokereita ei ole). Oikean arvauksen todennäköisyys on tässä tapauksessa 50 %, joka vastaa kertoimissa lukemaa 2,00. Mikäli siis joku tarjoaa sinulle kerrointa 2,00 (tai 1 / 1) oikean kortin arvaamisesta, on odotusarvosi tasan 1,00. Tällöin on täysin tuurista kiinni, voitatko vai häviätkö. Jos kuitenkin saat samalla vedolle kertoimen 2,10, nousee odotusarvosi positiiviseksi. Tässä tapauksessa se on 1,05 €, joka tarkoittaa 100 euron panoksella pelatessasi 5 euron keskimääräistä voittoa vetoa kohden. Tämä veto kannattaa siis lyödä, sillä vaikka huonolla tuurilla saatatkin hävitä rahasi, voitat kuitenkin todennäköisemmin kuin häviät.
Odotusarvon laskemisen matemaattinen kaava on siis yksinkertaisesti X * Y = Z, jossa:
X edustaa kerrointa
Y edustaa arvioitua todennäköisyyttä esitettynä desimaaleina
Z edustaa odotusarvoa desimaaleina esitettyinä prosentteina
Yli 1,00 menevät odotusarvot ovat siis positiivia, sitä pienemmät puolestaan negatiivisia.
Vedonvälittäjän palautusprosentin laskeminen
Jos omien vetojen todennäköisyyksien laskeminen on tärkeä vedonlyöntitaito, on sitä myös vedonlyöntisivuston palautusprosentin laskeminen. Vedonlyöntisivustot tarjoavat hyvin erilaisia palautusprosentteja, joten niiden nopea tarkastaminen on hyvä keino seuloa jyvät akanoista, ja pelata vain sellaisilla sivustoilla, joiden palautusprosentit ovat kunnossa. Koska monet viihdepelaajat eivät juuri kiinnitä vedonvälittäjän palautusprosenttiin huomiota, vetää osa firmoista surutta välistä, jos paikka tulee. Kannattaa siis olla tarkkana.
Tämäkään laskutoimitus ei kaikeksi onneksi juuri matikkapäätä vaadi, sillä esimerkiksi pitkävedosta tutun 1X2-kohteen odotusarvo lasketaan kaikessa yksinkertaisuudessaan näin:
1 / (1 / kotikerroin + 1 / tasurin kerroin + 1 / vierasvoiton kerroin) = vedonvälittäjän palautusprosentti
Esimerkki peruskertoimilla 2.00 / 3.00 / 5.00:
1 / (1 / 2.00 + 1 / 3.00 + 1 / 5.00)
=
1 / (0,50 + 0,33 + 0,20)
=
1 / 1,03
=
0,971 %
Tämä tarkoittaa siis sitä, että vedonvälittäjän palautusprosentti on 97,2 %, joten jokaista kohteeseen panostettua 100 euroa kohden pelaajat häviävät keskimäärin 2,80 €. Tämä ei toki ole takuu siitä, että vedonvälittäjä olisi oikeassa prosenttiensa kanssa. Jos kertoimenlaskija on tehnyt virheen, voi odotusarvosi kohteelle olla hyvinkin positiivinen. Laskemalla vedovälittäjän palautusprosentin parannat kuitenkin voittomahdollisuuksiasi, sillä on helpompi löytää pelikohteita välittäjältä, jonka palautusprosentti on lähempänä sataa.