Voimaluvut ovat rankingien ohella toinen todella suosittu vedonlyönnin apuväline, jolla pelaajat pyrkivät saamaan mahdollisen tarkan kuvan sarjan voimasuhteista. Voimalukujen käyttäminen on suhteellisen monimutkaista, joten emme mene liian syvälle aiheeseen tässä artikkelissa. Pyrimme kuitenkin kertomaan sinulle, mistä on kyse, jotta voit halutessasi tutkia aihetta tarkemmin itse. Monet vedonlyöntivihjeet ovat helpommin hyödynnettävissä, emmekä varsinaisesti suosittele voimalukujen käyttöä, mikäli pelaat lähinnä harrastus- ja viihdemielessä. Joillekin tilastonikkareille ja pientä puuhastelua kaipaaville voimalukujen tekeminen kuitenkin varmasti maistuu.
Mitä voimaluvut ovat?
Yleisin tapa muodostaa voimalukuja on valita niille numeroarvo väliltä 1 – 6, jossa kutonen on ylin numero, ykkönen alin. Tämän jälkeen pelaajan tehtävänä on valita omasta mielestään tärkeimmät osa-alueet, joille voimaluvut määritetään. Nämä osa-alueet vaihtelevat hieman lajista riippuen, mutta ainakin jääkiekossa ja jalkapallossa voimalukujen joukosta on löydyttävä kaikki pelaamisen osa-alueet, kuten maalivahtipeli, puolustus, laitapeli, hyökkäys jne.
Voimaluvut eivät suinkaan rajoitu ainoastaan näin selkeisiin asioihin, vaan mukaan kannattaa ottaa mahdollisimman paljon dataa, jos sitä on saatavilla. Tilastoista voi löytää yllättäviäkin asioita, kuten joukkueiden jatkuvan sulamisen johtoasemassa tai tavan hävitä useampia otteluita putkeen. Nekin kannattaa kirjata muistiin, sillä voimalukujen tarkoituksena on antaa sinulle mahdollisimman paljon informaatiota helpossa muodossa. Kun voimaluvut ovat valmiit, laske ne yhteen joukkuekohtaisesti, jotta saat joukkueen voima-arvon.
Voimalukujen hyödyntäminen vedonlyönnissä
Monet vedonlyöjät käyttävät voimalukuja lähinnä viitteellisenä apuna, mutta niistä voi myös halutessaan johtaa prosenttiarvot. Jos vaikkapa kotiotteluiden voimaluvulla 65 varustettu joukkue kohtaa vierasvoimaluvulla 45 varustetun joukkueen, on selvää, että kotijoukkue on suosikki. Jos tasapelin todennäköisyydeksi arvioidaan tässä tapauksessa noin 20 %, voidaan nämä voimaluvut muuntaa prosenteiksi seuraavasti:
65 + 45 = 110
jolloin molemmat kerrotaan 0,9:llä lähelle sataa pääsemiseksi:
65 x 0,9 + 45 x 09 = 99
=
58,5 + 40,5 = 99
lukemasta 99 poistetaan sen jälkeen tasapeli eli 20 %
99 – 20 = 79
79 x 0,585 = 46 %
79 x 0,405 = 32 %
jolloin lopullisiksi prosenteiksi saadaan:
46 – 20 – 32
Samoin kuin rankingeja tehdessä, myös näitä prosenttiarvoja kannatta käyttää lähtökohtana, ei lopullisina prosentteina. Tee siis niihin muutoksia, jos tilanne sitä vaatii.